Sezónu na Šarišskom hrade budú otvárať jeho dobýjaním

08.05.2014 Prešov

Veľký Šariš 8. mája (TASR) - V nedeľu 11. mája sa na Šarišskom hrade uskutoční 3. ročník dobrodružnej akcie s názvom Dobývanie Šarišského hradu. "Podujatie nabité šermiarskymi zápasmi a ďalšími dobovými atrakciami sa v tomto roku ponesie v duchu oživovania stredovekej legendy, ktorá sa viaže so Šarišským hradom. Príbeh o nešťastnej láske Alžbety a hradného pána Svätoboja, o lúpežnom rytierovi Kundovi a kráľovi Belovi II. predvedú šermiarske skupiny z Prešova, Košíc, Martina, Liptovského Mikuláša a dokonca aj z maďarského Sárospataku. Už tradične im budú sekundovať zverbovaní dobrovoľníci," informovala riaditeľka Kultúrno-informačného centra Veľký Šariš Katarína Pirohová.

V druhú májovú nedeľu od 13. hodiny začnú na nádvorí Šarišského hradu prebiehať rozličné sprievodné aktivity súvisiace s programom Dobývania hradu. Okrem jazdenia, výroby šperkov, pečenia posúchov a chleba či razenia mincí si veľkí i malí návštevníci budú môcť vystreliť z luku, vyskúšať historický vojenský odev alebo pohladkať ovečku v hradnej hladkárni. O 15. hodine vyvrcholí program samotnou inscenáciou legendy, ktorá začne pred hradnou bránou. "Diváci sa teda musia spolu s účinkujúcimi presunúť pred hradby) a v ďalších etapách bude pokračovať na nádvorí hradu," dodala Pirohová.

V tohtoročných bitkách o hrad sa predvedú šermiarske skupiny Cohors, Sarus, Rytieri Strateného kráľovstva, Espada, Taurus Ater, Legio II Audiutrix a dokonca i hostia z Maďarska. Svoj chlapčenský sen byť stredovekým žoldnierom si na tejto akcii môžu splniť aj mnohí dobrovoľníci, o výcvik ktorých sa stará prešovská skupina Cohors. Tá má na starosti celkovú réžiu programu. "V tomto roku sa počas Dobývania hradu pokúsime zinscenovať jedinú známu legendu o Šarišskom hrade, legendu o Alžbetke, v ktorej sa spomína aj kaplnka s menom Alžbetka, ktorá dodnes skutočne stojí v podhradí na malom cintoríne," opisuje Pirohová.

Toto podujatie je praktickým otvorením letnej sezóny na Šarišskom hrade. Po Dobývaní hradu návštevníkov ešte čaká augustová Noc na hrade a septembrové Šarišské hradné hry. "Každá z týchto akcií je žánrovo odlišná, Dobývanie hradu je viac bojové, akčnejšie, Šarišské hradné hry zas rozprávkové a Filmová noc je už úplne z iného súdka. Avšak všetky tieto akcie sú vhodné aj pre rodiny s deťmi, pre mladých i starých, v podstate pre všetkých, ktorí chcú vybehnúť z mesta a stráviť deň na čarovnej zrúcanine," dodáva Pirohová.
 

Vyberte región

mark